Hva betyr tallene under et bilde?

105mm, ISO200, 3s. f/10. Nikon D800, 105/2.8.

Et bilde som blir tatt er et resultat av en serie med prioriteringer. Ta en titt på bildet over og du vil se at bakgrunnen er uskarp, lysrefleksjonen i vannet er litt klarere og «stupet» der vannet renner over demningen er skarp.

Bildet kan justeres på mange måter. Lysere, mørkere, mer eller mindre skarp bakgrunn, slett overflate på vannet eller krusninger/bølger og mange andre justeringer.

GRUNNLAGET

Starten på å ta et bra bilde er å bestemme seg for hva som er viktig. Noen ganger skal man ha fram en følelse, en detalj, bevegelse osv.

Bildet over skal gi deg en litt nostalgisk, romantisk følelse og samtidig kunne få deg til å føle at du faktisk er på stedet. Og her er det noen nøkkelfunksjoner på så og si alle kamera kommer inn.

Dette kan også gjøres på de fleste mobiltelefoner selv om det er nok mer brukt jo mer avansert utstyr man har. T

TALLENE OG HVA DE GJØR:

105mm, ISO200, 3s. f/10. Nikon D800, 105/2.8.

105MM: Brennvidden når bildet ble tatt. Er med å bestemme hvor mye som er klart i bildet foran og bak hovedmotivet i bildet. Brennvidden kan også avgjøre utsnittet i bildet.

ISO200: Lysfølsomheten på bildebrikken i kameraet (jo høyere tall jo dårligere lysforhold).

3s. I kameraet finner man en eller to lukkergardiner. Dem sørger for å slippe inn lyset så lenge som innstillingen sier, i dette tilfellet 3 sekunder. Jo lenger tid jo mindre bølger og krusninger. Det finnes i dag et veldig bra utvalg av kameraer som har en elektronisk lukker istedenfor den mekansike løsningen på dette kameraet.

F/10 er med på å bestemme hvor klar bakgrunnen og forgrunnen vil bli. Lavere tall, mer uskarp bakgrunn. På fotospråket kalles det for dybdeskarphet.

Nikon D800 er kamera merke og type

105/2.8 er brennvidden og maksimal blenderåpning på linsa. En zoomlinse vil f.eks. ha tallene «24-70mm/4f». Siden det på bildet over er brukt en linse med fast optikk har den kun «105» som benevnelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *