PIXLER OG BESKJÆRING AV BILDER

Beskjæring av bilder er forholdsvis enkelt og kan gjøres i alle varianter av redigeringsprogram. Det er noen betingelser som er avgjørende for at det skal være hensiktsmessig å gjøre jobben.

Grunnene for å beskjære er å endre komposisjon, fremheve noe som ellers ville blitt en liten detalj eller å tilpasse bildet til en mindre størrelse ark. Skal man printe A4-størrelse så kan man ofte printe hele bildet, vil man ha mindre størrelse kan man ofte skjære bort noe av bildet for at ikke hovedmotivet blir for lite.

Når det har med redigering av bilder, er beskjæring noe jeg gjør først. Dette har med at jeg etterpå vil justere lys og farger og ønsker ikke at behandlingsprogrammet tar hensyn til deler av bildet som uansett ikke skal være med når dette justeres.

La oss si at du ønsker en A4 utskrift av bildet under, men det å ha med hele bildet tar fokuset vekk fra kirka i midten. Bildet skal være en A3 utskrift (43×29,7cm). Hva må du sjekke før du setter igang?

  1. Skarphet: Alle uskarpheter kommer klarere fram når en liten del av bildet blir forstørret. Det er her ekstrajobben med instillinger og stativ kommer inn.
  2. Valg av filstørrelse og kvalitet når bildet ble tatt. Et bilde med liten filstørrelse blir kornete når det blir forstørret over sin egen grense.

Bildet under er tatt med Nikon D800/Nikkor 105mm 2.8f, utgangspunktet er NEF-fil (Nikon RAW), men konvertert til JPG for anledningen. Selv om bildet beskjæres ganske kraftig (se forskjell på første og siste bildet) så er ikke husene eller detaljer i bildet uskarpt.

Hele bildet
Crop 1
Crop 2

Digitale bilder er som en rubiks kube med en side, masse små firkanter som sitter ved siden av hverandre med forskjellige farger (gråtoner), og til sammen blir dem det bildet ditt. Prikkene kalles for pixler i kameraet og blir omregnet til PPI (points per Inch).

Skal du kun bruke bildene på en skjerm så er kravene vesentlig lavere enn ved en utskrift.

Ta fotoapparatet eller telefonen din, finn et bilde, klikk på det og trykk på Info. På min telefon er tallet 3648×2736 pixler (punkter), på min D800 i NEF/RAW er det 7360x4912px.

GRENSENE FOR FORSTØRRING

Kravene for å få den rette opplevelsen av et bilde er forskjellig og derfor så er det en del faktorer som er med på å gi et godt resultat. En ting er hvor mange punkter bildet består av, en annen er hvilken informasjon som ligger i punktene, størrelse på bildebrikke, størrelse på pixler og andre begrensninger. Denne gangen holder vi oss til størrelsen på bildet for at alle, uansett nivå kan dra nytte av artikkelen.

Hvis du går i et kjøpesenter med plakater på veggene så vil du ofte se masse små firkanter i et bilde hvis du går nærme nok. Dette er fordi meningen er at man skal stå på avstand når man ser plakaten/reklamen. Leser du et magasin, avis eller har bildet av en familiemedlem på soverommet så er avstanden du ser bildet veldig liten, derfor må punktene være tettere sånn at pixler ikke synes og gjør bildet rotete/uklart

Bildene av kirkedøra under er fra en mobiltelefon (Huawei P20 Pro) forstørrelse og beskjæring er gjort på pc i etterkant.

Kirkedør 100% størrelse, ingen synlige pixler/punkter

Kirkedør, utsnitt i 2x forstørrelse, pixler begynner å bli synlige
Kirkedør 3x forstørrelse, bildet blir enda mer uskarpt

Mye av løsningen på å unngå uklare bilder ved beskjæring er at man går nærmere det man faktisk synes er viktig i et bilde. La hovedmotivet bli hovedsaken i bildet. Zoom er fint, men ingenting slår og komme seg fysisk nærmere det som er viktig!! Å bruke zoomen på mobiltelefon er nok å foretrekke kontra å forstørre/beskjære i etterkant. (vil komme tilbake til dette etter litt testing).

2478×3502 pixler er nedre grensen for høykvalitets bilde i A4 som skal vise detaljer på nært hold. Skal du henge de på veggen og betrakte det på avstand vil det være mulig å ha en god nok løsning på 1652×2338 pixler.

Ved beskjæring kan du dermed ta vekk 25% av bildet og fortsatt printe A4.

Lenger ned enn det så bør man akseptere at kvaliteten ikke blir helt krystallklar.

KONKLUSJON:

  • Gå så nærme hovedmotivet som mulig, hvis du kan bruke optikk med zoom så vil det også fungere. Digital Zoom på f.eks mobiltelefoner går ofte ut over kvalitet. Et dårlig bilde kan vanligvis ikke reddes med redigering.
  • Bruk alltid den aller beste oppløsningen/største størrelsen på bildet som telefonen eller fotoapparatet tillater.
  • Pass på å ikke ta vekk en del av historien i bildet. Hvis det f.eks er en leke som ligger bak et barn så vil en del av historien bli borte dersom leken fjernes fra bildet. Slike ting er indikatorer for tid og sted når bildet ble tatt til senere generasjoner.
  • Hvis du har en mer profesjonell tilnærming til fotografering, sjekk gyldne snitt, diagonaler og at forgrunn/bakgrunn får en riktig fordeling i bildet for å skape effekter.
  • Ved beskjæring, sjekk igjen antall pixler etter at den er utført
  • Sjekk antall pixler før utskrift. Print service som f.eks. Fotoknudsen, Cewe og andre kan ha varslingsmeldinger dersom bildet er for lite.

Lykke til med beskjæring!! Send gjerne kommentarer og spørsmål.

Mvh. Hans Kr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *