Når det virkelig gjelder

Dette innlegget har noen punkter som krever at du kjenner menyer og kameraet ditt forholdsvis godt. Noen innlegg vil være for helt nybegynnere, andre vil kreve mer. Denne får deg til å tenke gjennom oppsett og muligheter som utstyret leverer, eller begrenser.

Det er masse smådetaljer som gjelder for å ta bilder på et stevne, sånn som planlegging av baner, passe på endringer i banene, valg av hinder, timing på å ta bildet osv. Dette innlegget vil legge vekt på kameraet og utstyret mer enn alt som er rundt.

Det er noen situasjoner som krever at du er «på plass» både mentalt og utstyrsmessig i fotografering. Ved andre anledninger (ganske mange) tar man bilder på f.eks P innstilling (eller en annen automatisk) og regner med at alt stemmer.

Men hva gjør man i de situasjonene hvor det ikke er flere muligheter eller kvaliteten må være så god for at en kunde skal være fornøyd?

Et annet punkt som er viktig for min del er å unngå unødvendig tid med redigering og sletting av bilder. Dette innlegget omhandler en del av et Agility stevne for hunder og tro i tjenesten så snakker jeg alltid med andre som tar bilder. Damen jeg traff i dag hadde tatt ca 4000 bilder på en dag, jeg hadde et par hundre. Jeg er likevel sikker på at mine bilder vil bli brukt, printet og evaluert mer enn hennes.

4000 bilder, man bruker 2 minutter per bildet bare for å lagre, åpne, sjekke, sammenlikne og slette de som ikke passer. 8000 minutter… Do the math:-)

Forbered deg!!

Du finner en gratis sjekkliste på denne hjemmesiden. Bruk den selv om den er nesten latterlig detaljert helt til det er automatikk.

Puss linser, skjermer, sjekk batterier, ta ett testbilde på hvit/grå bakgrunn for å kontrollere støv på bildebrikke, tenk gjennom hva du trenger av linser og minnekort, stativ, klær osv. Er det regnvær så dra å prøv likevel, ta med brødposer eller andre ting for å holde utstyret tørt.

En annen ting å gå gjennom er noen menyvalg i kameraet. Vil du endre navn på bildefilene ved lagring? Vil du endre lagringsvalgene (duplikat, bruk kort nr 2 hvis kort nr 1 er full), sjekk at filtypen er riktig (RAW, JPG; TIFF etc), fokusvalg (man vet som regel om det trengs følgefokus eller ikke), valg av lysmåling og andre ting som du VET hvordan skal være.

Den listen kan variere litt, men generelt så blir den fort standard. Da er ihvertfall kameraet grunnleggende klart til det som er målet med fotograferingen så er det mindre å tenke på når det blir mer fart.

Ta f.eks. innstillingene mine for Agility:

NIkon D800 Nikkor 70-200 v 155mm, 1/4000s, F 9, ISO 2000

Manuell, 1/4000s, F9, ISO Auto begrenset til 2000 (pga solskinn den dagen), AF-C prioritet med 11 punkter og prioritet satt til FOKUSER. Den prioriteten bestemmer at kameraet ikke kan ta et bilde uten at motivet er i fokus. Da må jeg treffe med fokus samtidig som jeg ikke får masse bilder hvor hunden ikke er godt nok i fokus.

1/4000s setter jeg fordi hundene (og deler av dem) beveger seg superraskt så å låse bevegelser er pri 1.

F9 setter jeg fordi jeg bruker ofte 200mm brennvidde på kort avstand og da er blir det litt dybdeskarphet på F9 så jeg kan ha større sjans til å få fokuspunktet skarpt. Det som skjer når ting går så raskt som på Agility er at hunden rekker å flytte seg fra øyeblikket kameraet låser fokus, til øyeblikket hvor bildet blir tatt. Vi snakker her bare noen deler av et sekund, men likevel så betyr det noe. Hvis hunden beveger seg f.eks 3 cm på denne tiden så vil det påvirke fokuspunktet, så hvis man bruker F2.8 så er det ikke noe skarphet igjen. Bruker man F7,1,9,11 eller høyere så er det litt dybdeskarphet som kan gi nok rom for at objektet kommer nærmere så raskt. Derfor vil jeg på kameraet mitt helst øke ISO enn å redusere F-stopp på krevende bilder, men her kommer det inn at det er viktig å kjenne sitt kamera. Fargestøy på print kan ødelegge mer enn bittelitt uskarphet.

ISO Auto opp til 1600 fordi jeg alltid vil holde støy på et minimum. Min D800 er kapabel til 3600 ISO uten nevneverdig støy, men noen vaner vil jeg beholde til evig tid.

AF-C med 11 punkter: Jeg vil ikke at kameraet har for mange ting å velge blandt. Setter jeg 51 punkter så er det ganske mye i søkeren som kan fange interessen til kameraet og således ødelegge mer enn det hjelper. AF-C er Nikon sin følgefokus.

AF-C til Fokuser er litt i kombinasjon med F-stopp. Jeg ønsker bilder med best mulig fokus ettersom resten av bildene mest sannsynlig kan slettes. Ja, man kan ved noen anledninger få et «kult» bilde som er ute av fokus, men det er ikke målet her.

NIkon D800 Nikkor 70-200 v 200mm, 1/4000s, F 5, ISO 1000
Fargene på teltet i bakgrunnen er redusert noe for å få hunden litt mer som et blikkfang.

OBJEKTIV:

Objektivet er ofte viktigere enn kameraet. Målet er å fylle mest mulig av bildebrikken med det som er hovedmotivet. Det er ingen vits å ha 30 megapixler hvis motivet man tar vare på bare dekker 10 av dem. Så litt planlegging her er også fornuftig. Tar du bilder av noe som står i ro, har fast avstand til objektivet eller du kan flytte deg selv i forhold til motivet så er fast brennvidde en god løsning.

I Agility tar man gjerne bilde ved 2-3 hindre så løsningen er et zoom-objektiv med en god og presis zoom.

Objektivet jeg bruker har en del valg på linsa. Det er 4 knapper som styrer Manuell/Autofokus, om zoom skal prioritere hele brennvidden eller bare 2,5 meter eller lengre unna, VR av/på og om VR skal være Active eller Normal.

For min del, er valget enkelt. Alt står på og VR er på aktiv for å fange mest mulig av vibrasjonene jeg påfører kameraet. I min verden er håndholdt førstevalget hvis jeg kan. Monopod har jeg ikke helt sansen for og bruker heller mitt fotostativ med kulehode når stativ trengs.

Ved å bruke 70-200 linsa til Nikon har jeg flere valg når det kommer til autofokus. Utløserknappen, AF-on knappen på kamerahuset eller en av knappene foran fokusringen på linsa. På Agility faller valget på AF-on knappen, men å bruke knappene på linsa kan være en god plan ettersom det gir god støtte å holde langt ute på objektivet.

Hva er viktigst?

Utstyret er uansett aldri bedre enn fotografen, man kan ta gode bilder med det meste av utstyr. Men å tenke gjennom hva man bruker når enten det er innstillinger eller ting er like viktig, om ikke viktigere enn motivet. Effektivitet, kunnskap og nøyaktighet går hånd i hånd for at ikke fotografering blir et ork og tidstyv som man legger på hylla. Ta deg derfor tid til å les gjennom menyen på kameraet for når ting er prøvd ut et par ganger så begynner ting å flyte ganske raskt, og fotografering blir mye mer enn bare å jage etter motiv og ta bilder som skal lagres. Med litt ettertanke så blir en høyere prosent av bildene du tar til motiver som kan brukes. Og det genererer mer interesse.

Som en gitarist kjenner strengene, Ronaldo kjenner ballen eller en Johaug kjenner kroppen og skiene er det like nyttig og smart at du kjenner kameraet. Ting kan alltid bli bedre, utvikles eller utstyr og valg av motiv endres. Men verdens best smurte ski kan ikke få meg til å bli en super skiløper!! Finessene ligger i treningen og strategien.

Bruk litt tid på planlegging, ha utstyr i orden og såpass kjennskap til utstyret at mye sitter i automatikken til fotografen, ikke utstyret. Jeg veit hvor mange f-stop jeg justerer når fremre velgerhjul brukes, hvor AF-knappen er og hvor det grunnleggende stilles inn på kameraet. Det gir meg luksusen av å nyte motivet og stole på fotoapparatet og objektivet til at det blir bra bilder!!

Tøy grensene til utstyr og deg selv så blir alt litt mer interessant!!

Noen bomskudd blir ganske morsomme bilder. Ved Agility eller andre situasjoner hvor ting går fort så ma man være så klar at bildet blir tatt uansett hva som skjer. Man får da knall, fall, vegringer og andre ikke planlagte situasjoner fanget på bilde.
Liten og tøff!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *