A for Blenderåpning

Eller rettere sagt Aperture.

Når man fotograferer med optikk som kan justere mengden lys som slipper inn til bildebrikken med å lage et større eller mindre «kikkehull» har et fortrinn når det kommer til hvordan et bilde skal komponeres.

De mest brukte (og ofte regnet som de 2 eneste måtene) man kan justere den mengden lys som treffer bildebrikken er enten Blenderåpning eller Lukkertid. Begrep som ISO er med på å bestemme hvor lysfølsom bildebrikken er, over/under eksponering er finjustering av Blender/Lukker/ISO for å korrigere hvor lyst bildet skal være når utløseren blir trykket ned. Lysmåling er et supert kapittel som vi kommer til senere.

Tenkt deg at du står på toppen av et fjell med 360 graders panoramasyn. Solen varmer i ryggen og du kan se landskapet veldig behagelig på flere mils avstand. Tenk deg nå at du snur deg rundt for å se andre veien, hva skjer når du får sola i ansiktet?

Hvis synsnerven i et øye kan sammenliknes med bildebrikken i et kamera, pupillen med blenderåpningen og øyelokkene med lukkeren.

Med en gang du snur deg så blir alt veldig lyst og det er nesten umulig å se noe. Øynene reagerer med å gjøre pupillene mindre så det er mulig å se på tross av sola. Det samme gjør vi med Blenderåpningen. Lysforholdene endres og dermed må det justeringer til for at et bilde ikke blir så lyst at vi ikke kan se motivet i det hele tatt.

Bruk av blender i studio er forøvrig noe anderledes, men jeg kommer tilbake til dette.

 

 

 

HVA PÅVIRKES AV BLENDEREN?

Som nevnt så er hele hensikten med blenderen i utgangspunktet å justere lysmengden som treffer bildebrikken. Men det er noen elementer som også må bli tatt med i betraktningen. Noen ganger er det helt feil å justere blenderen til tross for at det frister.

DYBDESKARPHETEN:

Denne er med på å bestemme hvor mye av bildet som er skarpt og påvirkes av Blenderen (foruten noen filter hvis man vil). Blender F2.8 gir mindre dybeskarphet enn F22 med samme zoom/brennvidde og avstand til motivet. Når du står på fjelltoppen og justerer blenderen fra F2.8 til F22 (lager hullet mindre på lik linje med hva en pupille gjør) så fører det til at mer av utsikten blir skarp både foran og bak fokuspunktet.

 

HVA BETYR DET I PRAKSIS?

I praksis betyr det at når du stiller inn kameraet på at du selv skal bestemme blenderåpningen, vil du samtidig bestemme hvor mye som skal bli skarpt foran og bak fokuspunktet. Skarphetsdybden kan justeres slik at bakgrunnen blir uskarp og det fører til at hovedmotivet, som er i fokus, fremstår som ekstra skarpt og klart.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *