Hadeland Folkemuseum

I skrivende stund har alt stoppet opp og landet står stille ettersom Korona-viruset stormer rundt alle på hele planeten. Men det er fortsatt plasser i Norge som det går an å besøke for å se noe nytt og oppleve andre ting enn bare å være hjemme.

Dette er tiden for å ta fram et kart og se hva som er i nærområdet.

Jeg tok turen til Hadeland Folkemuseum som har åpnet dørene for allmennheten og det er veldig lett for alle å nyte plassen.

Kirken er nærmeste nabo til museet og ble bygget på 1200-tallet.

Fotografi:

Her ønsker jeg å få en historie bildet om hvor kirken er og samtidig blir vinduet brukt som forgrunn, kirken er mellomgrunn og himmel/topper danner en bakgrunn. Jeg ville ha vinduet og kirke skarpest.. 1/2000sek, F7.1, ISO800.

Beliggenhet

Museet er plassert ved siden av Gamle Tingelstad Kirke i naturlandskap med parkering både på museet og kirken. Når du står ved siden av Dynnasteinen har du et veldig bra overblikk over både hadeland og plassen.

Utforming:

Hele plassen er utformet som et stort familievennlig område med hus både spredd enkeltvis. Når du går inn hovedinngangen er det første som møter deg en liten kiosk som gir følelsen av å gå tilbake i tid. Denne er ikke åpen til alle tider så det kan være lurt å ta med litt mat og drikke hvis du planlegger en hel dag på museet. Scenen som møter deg har et stort sjakkbrett som kan brukes av alle og krakker som gir et naturlig samlingspunkt både før og etter rundturen. Den har også en kafè som er åpen i sesong og ved arrangementer.

Plassen er full av detaljer og du kan gjøre akkurat så mye ut av besøket som du selv ønsker. I det nye bygget på det nederste området står det en brannbil, ved siden av har en gammel kiosk blitt ivaretatt så alt er ikke gamle tømmerbygninger. Selv om ikke bygningene er åpne vil jeg anbefale å ta en titt gjennom vinduer, lese informasjonen som står rundt omkring på plassen.

Når vi kom til plassen lå det noen ark med påskerebus i ei bøtte og ventet på alle som kom. Det er helt perfekt for familieaktivitet som får fart på ungene uten at foreldre trenger å finne på noe. Rebusen tar deg gjennom hele tunet og det er anbefalt å stoppe noen ganger og tenke på detaljene som finnes.

Detaljer og håndtverk preger hele museet. Det å ta et øyeblikk å tenke på hva det måtte kreve for å lage et fat eller, i dette tilfelle, en dør har en utrolig forskjell fra dagens løsninger.

Hvordan denne sommeren utspiller seg er fortsatt helt uvisst på grunn av viruset som herjer. Jeg vil anbefale dere å sjekke hjemmesiden til museet for hva som skjer framover. Det er vanligvis mange aktiviteter og en god del som skjer i løpet av sommeren. Når det er fullt liv på tunet med alt fra rømmegrøt til laging av barkbåter er det en dag som unger husker i årevis.

Uansett så er det muligheter til å nyte uteområdet i hele sommer så det er bare å planlegge en dagstur. Hvis du ønsker så kan det kombineres med en tur innom Søsterkirkene og en topptur til Sølvsberget samme dagen.

Plassen kan anbefales for alle, sørg for å gå hele runden og tenk litt etter hvordan dette er i perspektiv med livet du selv lever i dag.

Bygninger blir flyttet, demontert, bygget opp igjen og vedlikeholdt konstant. Blir interessant å se hva som kommer her etterhvert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *