MAKRO Trinn 1

Endelig igang med makro!! Dette er en form for fotografering som blir brukt alt for lite og som virkelig kan gi noen resultater utenom det vanlige. Hele poenget med denne typen fotografering er å få motivet til å være like stort på bildebrikka som i virkeligheten (eller større). Dvs at en blomst på 5mm i diameter skal ha samme eller større mål på bildebrikken.

Som med alle andre former for fotografering gjelder det nå virkelig å bruke mest mulig av bildebrikka. Problemene som oppstår hvis for liten del av brikken er brukt, er bl.a begrenset størrelse på utskrift, dårligere grunnlag for redigeringsprogram/RAW convertere osv.

 

 

105mm, 1/250s, f 9 ISO 200. Fokuspunktet her er objektivet i motivet. Prøvde først å ha fokuspunkt på flammen, men det blir for varmt for objektivet.

 

 

UTSTYR

Min Nikon D800 er trofast til alt som blir gjort så den blir brukt til alt. Det som er i tillegg her er en 105mm fast Objektiv, trådløs fjernutløser, blits, stativ og en ledning til blitsen så den kan holdes der det passer.

Jeg vil bruke mellomringer og forskjellige objektiver framover for å vise forskjellige løsninger og for/ulemper, men grunnlaget blir 105mm ++.

Jeg bruker 2 forskjellige stativ, litt avhengig av hva som er «problemet». Det ene stativet er standard med et kulehode og en plate som kan skyves litt framover og bakover til finjustering. På det andre stativet kan stangen som hodet/kameraet monteres på legges 90grader og dermed blir det mange andre muligheter når det kommer til tilgjengelighet.

Forøvrig så er det obligatorisk å ha en rull med brødposer og noen strikker liggende i sekken. Det kan brukes til alt fra søppel til å beskytte utstyr mot regnvær, spennes opp på et par pinner for å unngå vind og mye annet. Kjekt og billig!

 

Motiv

Motivene for prosjektet kommer til å variere. Noen ting vil følge med som en rød tråd hele tiden, men kreativitet og noen overraskelser vil det være naturlig å ta med seg. En stor del av poenget er at jeg skal utfordre meg selv samtidig som at dere skal få se hva som går an utenom vanlige «rutinemotiv».

Motiv så langt:

Ca 103 år gammelt kamera som får litt berømmelse. 1/250s, F 6.3, ISO 200
Et gammelt lommeur med sprekk i glasset. Bildet er litt justert på høylys og skygger for å få riktig balanse på forgrunn og bakgrunn. 1/25s, f 6,3 ISO 200
Tok med ut knvi og kamera i regnvær for få fram noen dråper. Kniven ligger i mose som speiler seg. Har her brukt blits for å få fram kontrast i moser, farger er fjernet i redigering. 20 sek lukkertid, F22, ISO 200 og blits.
Samme bildet som over, men med farger.
Detaljer og små dråper kommer veldig godt fram ved bruk av macro. Man må være supernøye med fokus ettersom dybdeskarpheten er veldig liten. Selv foretrekker jeg manuell fokus på alt av macro for å spare tid og få det som jeg vil. 3 sek lukker, f 16, ISO 200
Lys får fram kontraster og detaljer. Ser du litt nøye etter så synes sekundviseren gjennom flammen. Sprekkene i glasset blir også veldig markante. 1/25sek, f16, ISO 200

 

Som dere ser så er det et utrolig spennende tema og det er detaljer som vi omgir oss med til daglig. Men kanskje ikke gir nok oppmerksomhet. De minste blomster, insekter og ting er ofte de mest utrolige og nødvendige detaljer som gjør at alt fungerer.

Følg med framover for tips, triks og mer informasjon om hvordan makro fungerer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *