Makro Trinn 2

Det jeg vil vise deg nå er hvor stor forskjellen er på de forskjellige løsningene med macrolinse, mellomringer og bruk av converter. Det er mange som ikke ønsker å gå til innkjøp av et eget makro objektiv uten først å prøve seg fram litt, så det er rett å rimelig å vise litt forskjeller.

Utstyr: 

Hvis du ikke har et macro objektiv i dag eller ønsker å få et mer detajlert makro bilde så er den rimeligste løsningen mellomringer. Dette er enkle ringer som du setter mellom objektivet og kamerahuset og dem klikkes på akkurat som vanlige objektiver. Det eneste å tenke på her (som ikke er et stort problem lenger), er at når du kjøper mellomringer så må du kjøpe av den typen som overfører data og informasjon fra objektivet til kameraet. De aller rimeligste mellomringene har ikke denne funksjonen og du må da stille blender manuelt + at bildestabilisering o.l i objektivet vil ikke virke.

Stativ er en veldig god forsikring mot at bildene blir uskarpe og jeg vil si at det nesten er et krav. Macro skal fange de minste detaljene og er egentlig trinnet før man trenger mikroskop. Videre bruker jeg som under fotografering av månen, en fjernkontroll for å unngå at kameraet får vibrasjoner.


I forsøkene under har jeg brukt samme kamera og innstillinger. Nikon D800, Nikkor 105 2.8. Lukker = 5sek, Blender F 16, ISO 200


PRAKTISK INFORMASJON

For å gi dere forståelse av hvor store forandringer det blir etterhvert så har jeg laget et bilde under med dimensjonene på mynten. Dybdeskarphet er et veldig aktuelt tema under makro og 2 mm forskjell kan utgjøre forskjell på skarpt og uskarpt. Alle kan få til dette her, men det kan bli litt enklere med litt ekstra utstyr f.eks stativhode med en funksjon hvor kameraet kan forskyves uten å måtte flytte hele kameraet.


DEN PRAKTISKE FORSKJELLEN: 

BILDE 1:

 

 

På dette bildet har jeg brukt kun objektivet uten noen tillegg. Da ser du at jeg får med begge myntene og litt av underlaget. Legg også merke til at mynten bak er skarp.

 

 

 

 

 

 

Her er det brukt 20 mm mellomring på objektivet og den lille mynten er fortsatt godt innenfor bildet, men den store begynner å bli avkuttet.

 

 

 

 

 

 

Nå har jeg satt å en 2x converter som får brennvidden til å bli 210mm og man får da et mye tranger utstnitt. Objektivet er nå så nærme motivet at dybdeskarpheten begynner å bli en del mindre.

 

 

 

 

 

I tillegg til forrigen bildet har det nå blitt lagt til en 20mm mellomring for å få ende mer detaljer og forstørring. Den store fordelen, og hensikten med macro er å kunne printe og/eller vise veldig små objekt uten å miste detaljene.

 

 

 

 

 

Nå har jeg enda en melllomring på 12 mm, totalt 32 mm med mellomringer. Vanligvis kan man kjøpe mellomringer i et sett på 3 forskjellige tykkelser. Det gir mange muligheter med de objektivene du allerede har. Nå er detaljene i den lille mynten ekstreme og små hakk og riper kommer godt fram. På den andre siden er blomsten i bakgrunnen veldig uklar.


HVORFOR MACRO?

Jeg nevnte det litt på bildene over så du har nok fått med deg en del. Men grunnlaget for all fotografering og hvordan du kan bruke bildene i etterkant ligger i det opprinnelige bildet. Når objektet i bildet er veldig lite så må det forstørres under bilderedigering og det fører til tap av detaljer. Jo mer man forstørrer, jo mer detaljer blir borte.

Av den grunn så får du store fordeler av å fylle så mye av bildebrikken som mulig med det som er hovedmotivet. Den lille mynten i bildet over er 20mm i diameter og den delen som vises i siste bildet er 10 mm. Fordi det er tatt med macro så kan det nå forstørres til A2 og større størrelse (A2= ca 80x60cm) uten å miste detaljer. Det gir fantastiske print og bilder som er helt unike når man tar bilder av vanndråper, balder, smykkedetaljer eller andre objekter som har detaljer som virkelig kan nytes. Men den aller beste løsningen her, er å komme seg nærme!!

Her er en litt mer praktisk bruk av makro. Å kunne printe denne i 80x60cm vil gi et helt fantastisk bilde som folk vil stoppe for å beundre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *