Makro trinn 3

Makro er utrolig morro og som du ser på bildet under så kommer det virkelig fram en annen verden blant oss som man nesten aldri legger helt merke til. Det er utrolig å tenke på at de minste detaljene som finnes i naturen har en funksjon slik at resten fungerer. Akkurat som fibrene i en fiberoptisk kabel får oss mennesker til å fungere bedre sammen og kunne samarbeide. Bilder får ofte fram slike ting. Ting man ikke tenker helt over.

 

Bildene i dette innlegget er tatt for hånd og mer eller mindre redigert. Når jeg redigerer blir det aldri lagt til eller fjernet noe i bildet. Det jeg gjør er fargekorrigering/endringer, oppskarping og klipping. Ofte er dette det som skal til.

 

Her har du hele bildet av hvitveisen under hvor jeg har tatt et utsnitt. Bildet er tatt forholdsvis langt unna for å ha en forgrunn og bakgrunn.

 

Her er utsnittet jeg ønsket meg av bildet med hvitveisen. Her er det muligheter for å komme seg nærmere å få enda mer makro effekt. Det gir en fordel når bildet skal printes.

 

Det noen ikke tenker på med Makro er at lyset som går gjennom blader og kronblader ofte er mykt og fotholdsvis enkelt å få riktig sammenliknet med hardt, direkte sollys midt på dagen. Bildene under viser noen eksempler på dette:

 

Her har detaljene i bildet kommet fram på en ekstremt nøyaktig måte. Bildet er tatt med 32mm mellomring, 2x converter og 105mm objektiv. Bakbelysningen gjør at detaljene blir enda mer markante.Nikon D800 Nikkor 105mm + Nikon 2x converter og 32mm mellomsringer. 1/800s, f 9,5 , ISO 1000

 

Bildet er tatt håndholdt med 105mm objektiv. Detaljer av både kronblader og andre blader kommer fint fram, noen ganger mye bedre enn hvis dem har direkte sollys på seg. Nikon D800 Nikkor 105mm2.8. 1/3200s, f 11, ISO 1000

 

Denne maueren viser hvor detaljerte macrobilder kan bli. Øyet til maueren er skarpt selv om det er utrolig lite. Maur er en av de enkleste dyrene å øve seg på av den enkle grunn at det er veldig mange av dem. Det er aldri lenge å vente før man kan prøve en ny variant hvis man bommer litt første gangen. Nikon D800/Nikkor 205 2,8. 1/8000sek, F4,5 ISO 2000. Håndholdt.

 

Det som er viktig å ha kontroll på ved makro er egentlig det samme som ellers i fotograferingen.

  1. Sørg for at hovedmotivet blir skarpt. Er det bevegelse så vil det være riktig å prioritere en rask lukker. Noen ganger må du skru øke ISO for å få dette til.
  2. Bestem deg for hvor viktig dybdeskarpheten er for å avgjøre blenderåpning. Er du usikker, bruk lukkerprioritet og la kameraet ta seg av blenderen.
  3. Dybdeskarpheten er ofte bare noen millimeter og har du zoom-objektiv kan det være enklest å bruke zoom til å fokusere med.
  4. Hold øye med histogrammet, «klatrer» det på høyre side så er bildet litt for lyst, klatrer det på venstre side så er det for mørkt.
  5. Ta med mat og drikke, nyt tida og ta noen pauser innimellom.

IKKE GLEM Å SJEKKE UT VÅR WEBSHOP! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *