En kveldstur til Sølvsberget

I disse korona-tider så er det på tide å ta fram fotoapparatet igjen og virkelig prøve seg litt. Jeg tenkte som så at nå er det på tide med en rusletur opp til Sølvsberget igjen for litt fotografering. Jeg setter på 50mm objektiv og tar turen opp på toppen. Nesten oppe på toppen møter jeg ei dame med hodelykt, jeg har ikke lys så tanken min er at hun ser meg etttersom hun har alt i orden. Når jeg sier «hei» får hun nesten hjerteinnfarkt. Å treffe noen der kl. 2230  på kvelden er ikke det som var tanken hennes.

Sølvsberget var forøvrig en bygdeborg i Jernalderen og det kan være naturlig ettersom to av sidene på Sølvsberget er så bratte at det er ikke så vanskelig å forsvare toppen. Rester av muren på bygdeborgen er fremdeles lett å se i terrenget.

Turen er omtrent en kilometer opp og avhengig om man går ned på baksiden og rundt eller den mest vanlige veien så er returen også omtrent en kilometer. Det er konstant motbakke hele veien til topps.

Det å ta bilder «i mørket» er utrolig interessant, og ganske krevende ettersom det er nødvendig å kjenne kameraet forholdsvis godt og kunne gjøre en del forsøk for å lykkes. Men belønningen er fantastisk!! Sjekk ut bildet som ble når jeg la kameraet helt vilkårlig på fjellet og lot det ta et bilde. Finner du stjernetegnet Karlsvogna?

Fotomessig så er det viktig å kjenne til begrensningene kameraet har med tanke på ISO ettersom det mest perfekte bilde kan bli ødelagt av dette, en annen ting er å ha med et ekstra batteri ettersom lange lukkertider krever mer strøm samt at det ofte blir litt kaldere.

4 sek f/5, ISO 2000

 

Stjernehimmelen er fantastisk, så er også solnedgangsbrisen og stillheten som kommer etter at sola har forsvunnet helt og fuglene går til sengs. En fantastisk følelse som alt for få tar seg tid til å opplever i mas og kjas.

Det å fotografere når det er så mørkt krever at kameraet er stille så stativ er et veldig godt hjelpemiddel. Jeg tok likevel alle bildene uten stativ så det var tid for å bruke kreativiteten for å få kameraet til å stå i ro. Noen bilder tok jeg ved å lene kameraet på en trestamme, andre bilder krevde at jeg la det på toppen  av fjellet Minst mulig utstyr er veldig praktisk ettersom det er vanskelig å finne igjen ting man mister.

Det er minst like nyttig å kjenne kameraet og knapper uten at man trenger å se hvor dem er på kameraet. Det gjør at instillinger kan endre uten å forandre på motivet og dermed lysmålingen. Ønsker du lenger lukkertid er det fint å kjenne de knappene eller hjulet som får jobben gjort. Å bruke mye lommelykt reduserer din egen evne til å se detaljer i mørket og anbefales derfor ikke.

Fra Sølvsberget ser du over Randsfjorden:

 

2sek, F5, ISO 2000

 

Østover ser man Gran, Jaren og det er liten tvil om at det er mer aktivitet på denne siden av Sølvsberget:

 

5s, F/5, ISO 1600

 

En kveldstur nå i korona-tider anbefales absolutt!! Og man trenger ikke å gå så utrolig langt for å få den gode følelsen. Og husk kameraet!

 

HK.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *