Oppsummering Macro

April måned er ferdig og prosjekt «makro» er ferdig og det har vært utrolig lærerikt! Denne typen fotografering har vel egentlig en klar definisjon innad i fotomiljøet for jeg spurte en del fotografer og nesten alle hadde forskjellig svar.

Mitt beste forslag til en definisjon er at hovedmotivet i bildet kan gjennskapes i 1:1 eller 1:2 på bildebrikken. Det betyr at hvis man har en 10 mm stor blomst så må den kunne gjennskapes på mellom 10 og 5mm av bildebrikken. Det begrenser størrelsen av det som kan fotograferes før noe blir kalt et nærbilde istedenfor.

Det er en vesentlig forskjell på funksjon og muligheter i et makrofotografi kontra et nærbilde som blir beskåret i etterkant for at hovedmotivet blir stort nok. Dette begrenser printkvalitet, størrelse osv i forhold til å gå helt inn på motivet.


Generelle kjøreregler for makro (og noen er generelle for foto):

 1. Flere detaljer av hovedmotivet vil blir gjenngitt
 2. Kameraet vil bruke lysmåling og hvitbalanse korrekt
 3. Redigeringsprogrammer vil ha mer informasjon for å gjøre endringer
 4. Bedre kvalitet og skarphet på store print
 5. Du kan være sikker på at fokuspunktet er riktig
 6. Histogrammet på kameraet vil vise data for hovedmotivet uten å inkludere uvesentlige områder i bildet

UTSTYR:

Utstyret jeg har brukt er:

 1. Nikon D800
 2. Nikkor 105mm 2.8
 3. 2x converter
 4. Mellomringer (12 og 20mm)
 5. Blits
 6. Stativ
 7. Fjernutløser
 8. Lommelykt

Det viktigste utstyret er å enten ha en makro linse eller mellomringer til det objektivet du allerede har. Det er fullt mulig å investere i utstyr som gjør at kvaliteten og detaljer blir enda bedre selv om det er litt unødvendig hvis man enten gjør dette for morroskyld eller har trangt budsjett.

Makro objektiv som er bygget spesielt for dett har vanligvis blitt korrigert og finjustert til formålet og har derfor litt andre tekniske egenskaper enn ikke makro objektiv.

Det viktigste er uansett at kameraet står stille og at hovedmotivet kommer i fokus så et stativ eller andre veldig stødige løsninger er viktige ettersom marginene er ganske små. Noen ganger har man bare noen millimeter med skarphet å jobbe med for å få til motivet og litt bevegelse er nok til å gjøre alt uskarpt. Noen ganger er det avgjørende hvis det er f.eks dyr som blir fotografert slik at det kun er en mulighet for et bilde.

Det å være forberedt på en regnskur er alltids greit. Noen investerer til å løse problemet og andre gjør som meg og ha en rull med brødposer og noen gummistrikker i fotovesken. En brødpose med et hull i enden som blir festet med strikk på objektivet hjelper utrolig mye. Noen kamera er værtettet og tåler en del før noe går feil, men vann fører noen ganger til kondens som er værre og forsikre seg mot, møt derfor opp litt forberedt!

Lommelykt er et godt tips også hvis man må fokusere når det er mørkt. Lys opp motivet (hvis det ikke er en fugl eller noe som kan stikke av) med lommelykten, still inn fokus, sett fokus i «manuell. Ta bildet. Da unngår du at kameraet bommer på fokuspunktet.


INNSTILLINGER:

Hvis du er usikker på innstillingene vil jeg anbefale å begynne med Lukkerprioritet ettersom det er viktig og fryse bevegelser og noen ganger er det nødvendig å justere ISO for å få nok fart på lukkeren.

Selv har jeg nesten alt i manuell ettersom jeg tar prioriteringer for hvert bilde og spesielt fokus er best å ta manuelt. På en zoom linse kan man ofte justere fokus med zoom ettersom marginene er veldig små.

Mine instillinger på de fleste bilder:

 1. Manuell program
 2. Manuell fokus
 3. ISO justeres manuelt for å få riktig lukkertid
 4. WB automatisk
 5. Filformat RAW
 6. Fokuspunkt på «single»

BILDENE:

Resultatet er selvfølgelig alltid spennende og kanskje det man lærer mest av, hvis man tar litt ekstra tid til å tenke over bildene.

Bildene jeg har satt inn i dette innlegget er litt utradisjonelle ettersom dem ikke er korrigert i et redigeringsprogram. Det du ser er det som ble fotografert og det er ganske uvanlig, men det er uansett det mest riktige i forhold til prosjektet.

Om du ikke er veldig interessert i foto så ta litt tid til å reflektere over hvor mange detaljer dagliglivet består av!

Sjekk også ut mitt neste prosjekt. VANN

« av 2 »

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *