START HER!!

Så du har lest alle bøker, trent på lukker, blender, ISO og alt som kreves for å få gode bilder. Turen er planlagt og biletter kjøpt så da er det bare og fange superbildene!!!

Turen er ferdig og du tar fram verdens beste redigeringsprogram, klar for å redigere bildene fra livets tur og skal vise verden hva du kan!! Så ser du prikkene, også ser du at nesten alle bildene er bittelitt uskarpe, så skjønner du hva som ble tabba. Jeg har gjort den og prøver nå å unngå at du gjør den.

Dette kapittelet handler om det som er aller viktigste innen fotografering.

Få poenget i bildet skarpt

Dette høres lettere ut enn det noen ganger kan være og det er noen ting som du må begynne med før lukkerprioritet eller noe annet stilles inn.

  1. Rengjør utstyret
  2. Følgefokus eller singel fokus?
  3. Fokuser på riktig punkt i bildet/planlegg fokuseringen
  4. Bruk av støtter og stativ

Hvorfor?

Når bildet redigeres så er det en enkel sak å gjøre ting uskarpt, men hvis bildet er uskarpt eller hovedpoenget er utenfor fokus så kan det ikke rettes opp igjen.

Rengjøre utstyret:

En gang var jeg på foredrag med Johan Bruun som er en av de mest annerkjente fotografene i Norge med lang erfaring. Poenget han lagde var at hvis det er mye støv på linsa så påvirker dette lysmålingen til kameraet. Kameraet er veldig følsomt og måler konstant hva som er riktig for å få et bra bilde både med fokus og lysmengde.

Lysmåling:

Hvis det er støv eller flekker på objektivet så vil kameraet måle motivet som mørkere enn det i virkeligheten er. Den vil da slippe inn mer lys enn nødvendig og motivet blir da lysere. Tar du da bilde av en lys vegg så vil kameraet overeksponere og det hvite i bildet bli utbrent. Man kan «brenne ut» både i de lyseste områdene av bildet og det mørke. Når noe er «utbrent» betyr det i enkelhet at det er så lyst eller mørkt at det ikke finnes noen gråtoner/farger og dermed kan ikke redigeringsprogrammet gjøre noe med de områdene.

Så rene objektiv gir riktige lysmålinger.

Fokus:

Speilløse kameraer har en litt annen løsning på fokus enn speilrefleks har, men effekten av støv og flekker er den samme.

Her er støvet på landskapet. Man kan fjerne flekker i redigeringsprogram, men det tar mye kortere tid og holde utstyret rent.

For å fokusere så velger du et (eller flere) punkter i et motiv skal være skarpt. Fokuset blir beregnet av fotoapparatet ut fra kontraster i bildet. Når det er en flekk på objektivet så risikerer man at dette er punktet kameraet velger å få skarpt. Du vil da oppleve at kameraet «jager» etter riktig fokus mer enn ellers og hvis det er et et motiv i bevegelse så er det risiko for at man ikke kan få tatt bildet.

Som du ser her så er det mye støv på objektivet. Dette fører til feil lysmåling og er en del av grunnen til at bildet blir for lyst i de lyseste partiene.

Som nevnt under ett av bildene kan flekker fjernes forholdsvis enkelt i mange redigeringsprogram. problemet er ofte hvis en flekk er på en plass som er vanskelig å kopiere f.eks en flaggstang. Da kan ofte redigeringsprogrammene bomme og lage problemet enda større.

Støv kan også forekomme på bildesensoren inne i kamerahuset og her finnes det noen systemer for at du kan gjøre jobben selv. Min anbefaling er å lever inn kameraet til rens en gang eller to i året. Da blir ikke bare bildebrikken renset, men hele kameraet «støvsuges» innvendig og noen oppgraderer også firmware ++ når det er på service. Dette koster noen kroner, men det gjør også de gode systemene for å selv gjøre jobben.

Enkelte kameraer har også en funksjon i menyen som gjør at kameraet selv renser sensoren. Denne fungerer helt fint i mange anledninger og er veldig godt hjelpemiddel.

Velg riktig type fokus:

Mange av dagens fotoapparat har en nøyaktig og rask fokus og det er en kjempefordel og uvurderlig i alle situasjoner. Spesielt når man tar bilder av noe som beveger seg.

Det er to programmer på speilrefleks kamera som er verdt å bli vant til.

  1. Single focus
  2. Continious fokus (følgefokus)

Single focus:

Du velger her ett punkt i søkeren hvor kameraet skal fokusere og få skarpt og fungerer til så og si alle situasjoner. Selv bruker jeg ofte denne funksjonen også på Agility eller sprangstevner med hest ettersom jeg fokuserer på hinderet før hunden/hesten kommer så jeg vet at fokusen er riktig.

Det som er hovedpoenget er at dette punktet blir det skarpeste i bildet og foran fokuspunktet (forgrunnen) og alt bak punktet (bakgrunnen) blir gradvis mer uskarp. Hvordan du kontrollere denne skarpheten tar vi mer om når vi kommer til Blenderprioritet og brennvidder.

Hvilket punkt du ønsker å bruke kan du velge ut fra hva du tar bilder av. Ved portrettfoto er det naturlig å fokusere i øyet på modellen, og det er da naturlig å velge et fokuspunkt som treffer øyet. Har man et naturbilde med en båt på fjorden og man ønsker at båten er skarpest, velger man et fokuspunkt som treffer båten.

Det viktigste er at punktet treffer det viktigste i motivet.

Sykkelhjulet tår på samme plassen og derfor er det riktig med singel focus.
På dette bildet vil løsningen variere. Man kan enten velge Single focus og fokusere på hinderet før hesten kommer, eller velge følgefokus og fokusere på hesten.

Continius Focus (følgefokus):

Her velger man også det punktet i bildet som man ønsker skal være skarpest. Forskjellen er at så lenge kameraet fokuserer så vil det følge objektet i søkeren. Hvis du vil ta bilde av en hund i bevegelse så fokuserer du på hunden og kameraet vil automatisk sørge for at hunden er i fokus selv om den løper f.eks. mot kameraet.

Ved bruk av følgefokus er det vanlig at kameraet også bruker flere fokuspunkter for å hjelpe til. Hvis hunden flytter seg litt ut fra det opprinnelige fokuspunktet, vil kameraet skjønne det og likevel sørge for at hunden er i fokus.

Denne hesten er i bevegelse og det er ikke mulig å planlegge hvor hesten er i motivet. Følgefokus er da det riktige valget.

Stativ og støtte:

Detaljert bruk av stativ og stativtyper kan du lese på en egen side her, men dette er en grunnleggende innføring i bruken og hvorfor man bruker det.

Små bevegelser i kameraet forplanter seg i bildet og jo lengre lukkertiden er desto større er risikoen for å få vibrasjon i kameraet. Er lukkertiden flere sekunder er det umulig å unngå bevegelser uten å bruke stativ. Det finnes helpefunksjoner i linser og kamera som stabiliserer motivet og som vil hjelpe til ved lange lukkertider.

Stativ er også nødvendig ved makrofotografering og mange ganger krever makrofotografering at man låser speilet på kameraet i åpen stilling før man tar bildet. Dette for å unngå at vibrasjonen i kameraet som lages når speilet vippes opp, ikke ødelegger skarpheten i motivet. På undersiden av et stativ finner man ofte en krok som kan brukes til å øke vekten på stativet hvis det er mye vind. Heng fotosekken din på kroken så blir bildene enda skarpere.

Alternativer til et stativ kan være en stein eller poser med erter eller noe annet som former seg etter underlag og kamera. Dette er hovedsaklig kriseløsninger ettersom de blir lite muligheter til å finjustere posisjonen på kamera for at det dekker hele motivet.

Bedre å bruke stativ en gang for mye enn en gang for lite.

Du kan ha verdens beste utstyr og verdens beste redigeringsprogram som kan gjøre underverker for bildene. Problemet oppstår hvis noe som skal være skarpt ikke er skarpt likevel og man skal printe i store størrelser. Alle flekker eller uskarpheter forsterkes når bildene printes, og jo større print jo større problem.

Så ta en ekstra runde med rengjøringsmidler. Personlig bruker jeg en veldig myk klut og mild vindusspray på utsiden av objektivet og blåsebørste samt linsepapir på selve glasset.

UV-filter er nødvendig for å beskytte linsen på kameraet og er en veldig billig forsikring. Er man uheldig og lager en ripe i glasset på linsen blir det fort tusenlapper for å reparere den, et UV-filter får man for noen hundrelapper og sparer deg for problemer. Man trenger da ikke å vaske glasset på linsen og det er mer enn nok å blåse bort støv. Når du vasker glass/linser kan du få en liten film med oljefarger av noen vaskemidler evt når det er fett (fra fingre etc). Vask da en ekstra gang for å fjerne også dette belegget.

Gode vaner er umulige å slå.

Husk:

  1. Rens kamera og linser
  2. Velg riktig følgefokus eller single fokus
  3. Fokuser på riktig punkt i bildet
  4. Er du i tvil om du kan holde kameraet stødig, bruk stativ.

Et ekte hjem trenger bilder på veggen