Lukker (Shutter) prioritet

Kameraets innstillinger:

Det finnes en hel liten verden av funksjoner på dagens fotoapparat, men de mest grunnleggende å starte med er:

 • Lukker
 • Blender
 • ISO
 • Over/under eksponering

Lukker og blender bestemmer hvor mye lys du vil slippe inn på bildebrikken. Slipper man inn for mye så blir bildet alt for lyst og det er umulig å se hva man egentlig tar bilde av, det samme gjelder hvis det kommer inn for lite lys så bildet blir alt for mørkt. Lukker og Blender er derfor aller viktigst å kunne kontrollere. Deretter kommer ISO som påvirker hvor følsomt kameraet er for lys. En høy ISO gjør at kameraet vil kunne fotografere en stjernehimmel uten noen bevegelser på stjernene, men bruker man høy ISO i dagslys vil bildene ofte bli for lyse og nesten helt hvite.

Over/under eksponering er en funksjon hvor du kan finjustere hvor lyst/mørkt et bilde skal være.

Programmene på kameraet som du kan styre disse er:

 • Lukkerprioritet (S eller Tv på kameraet)
 • Blenderprioritet (A eller Av på kameraet)
 • Manuell (M)
 • Program (P)

Samtlige forhåndsinstilte løsninger som kameraet har er en kombinasjon av disse som produsenten av kameraet mener det er best å bruke.Symbolet med fjell gir en minst mulig blenderåpning for å få stor dybdeskarphet, Symbolet for «sport» gir raskere lukkertid for å «fryse» bevegelser. Dette kan du fint få til på noen sekunder med manuell innstilling og du kan justere bildet til å bli akkurat slik du vil ha det selv.

Får du litt trening i å bruke de manuelle innstillingene på kameraet vil du kunne jobbe mer effektivt enn med forhåndsinnstillinger.

 

Hva er lukkerprioritet?

Lukker prioritet er en funksjon på kameraet som brukes nå man vil bestemme over hvor mye bevegelse det skal være i bildet. Ironisk nok er det også funksjonen som kan få gater til å være folketomme, eller ihvertfall se sånn ut. Har du noen gang sett et bilde av en folketom gate i New York? Veldig ofte har da lukkeren vært åpen veldig lenge, noen ganger i flere timer. Men hvordan får man det til? Følg med å lær. Hele poenget med lukkeren er å bestemme hvor lang tid kameraet skal bruke på å ta bildet.

Når prioriterer du lukkeren?

Du får kontroll over hvilke bevegelser som er viktige i et motiv med å bestemme lukkertiden. I bildene under ser du ekstempler på hvordan lukkeren brukes for å få en ønsket effekt i bildet. Lukkertid er viktig der hovemotivet er i bevegelse men likevel må være skarp. Skal du ta bilder av en bil i fart er det viktigst at man ser at det er en bil i bildet. For lang lukkertid fører da til at bilen blir veldig uklar, men kort lukkertid sørger for at man kan se bilen skarpt og klart. Setter du kameraet på S (eller Tv) så kan du velge en lukker der du er sikker på at bevegelsen til bilen blir «fryst» så blir det mindre å tenke på når du faktisk tar bildet. Er man på fotballkamp er det viktig å fryse bevegelser, tar man bilde av et fjell så vil ikke bevegelser være et problem og man velger da andre program på kameraet.

Hvordan justerer du lukkertiden?

 1. Sett hjulet på toppen av kameraet på S evt TV
 2. Vri på kommandohjulet på baksiden av kameraet, noen kamera har en «mode»-knapp istedenfor kommandohjul.
 3. Verdiene vil endre seg og du vil se tallet vil endre seg i søkeren og på skjermen f.eks 1/1000 – 1/640 – 1/500 – 1/320 osv.

OPPGAVE:

 1. Skru på fotoapparate
 2. Velg blenderprioritet
 3. Finn tallene som flytter seg når du stiller på innstillingshjulet på kameraet.

 

 

 

Effekter av lukkertid:

Lukkertid måles i sekunder og deler av sekunder. Ser man beskrivelsen av et bilde eller på dataene til et bilde som du selv tar vil det være beskrevet slik: Shutter: 1s for en lukkertid på ett sekund, 1/250s for en lukkertid på et sekund delt på 250. Avhengig av kamera så er lukkertidene delt inn i et system fra 1/8000 sek til uendelig. Uendelig betyr at lukkeren er åpen til man trykker på utløserknappen en gang til.

Effekten av lukkertider ser du under:

På bildene av sykkelhjulet går hjulet like raskt rundt på begge bildene.

Lukkertid 1/8000s. Det ser ut som om hjulet står helt stillle og bevegelsen er «fryst»
Lukkertid 1/50s, man ser helt klart at hjulet snurrer og bevegelsen er ganske stor i eikene og på selve sykkelhjulet.
Lukkeren på dette bildet er Shutter: 13s

På bildet av Vippetangen i Oslo så er det brukt 13 sekunders lukketid. Effekten av dette er at vannet likner mer på et speil og at DFDS-båten får en fin refleksjon i vannet. En annen effekt er at båten fra Nesodden bare framstår som en lysende strek ved siden av tårnet på siloen. Dette er fordi den er i fart og flytter seg ganske langt på 13 sekunder. Lyset blir da fanget på bildebrikken, mens det mørke på båten blir visket ut. Her brukes også et stativ for å holde kameraet helt stille.

Bilde av måneformørkelse Shutter 1,6sek

Dette er punktet hvor jeg synes fotografering blir skikkelig gøy og lukkertid spiller en stor rolle. Man tenker ikke over det til daglig, men månen flytter seg ganske raskt så for at den blir skarp kan ikke lukkertiden være for lang. Ser man på månen en natt virker det som om den flytter seg ganske sakte, sannheten er at hvis man har en lukkertid på 3 sek eller lenger når man tar bilde så flytter den seg så mye at den blir uskarp. Dette er etter min mening essensen i et bilde, det er et øyeblikk som er unikt.

Lukker her er 1/80, man fanger mer av bevegelsen i vannet og vanndråpene blir ikke skarpeLukker 1/500s og fører til at bevegelsen i vannet stopper opp og vanndråper blir klarere og bevegelser blir borte.

Begrensningene for bruk av lukker varierer litt med utstyr og bildebruk. Et bilde som kun skal brukes på skjerm har mindre krav til fargestøy enn bilde som skal printes.

Hvis det er mørkt ute og du vil ha en kort lukkertid må det balanseres med Blender og ISO.

OPPGAVE 2:

 1. Skru på kameraet
 2. Sett velgerhjulet på S eller Tv
 3. Skru på vannkranen på kjøkkenet eller badet
 4. Ta 5 bilder med 5 forskjellige verdier, Start på 1/80s og jobb deg opp til 1/500
 5. Se på bildene og hvordan vannstrålen fryses mer og mer

Har du en trafikkert vei i nærheten av huset kan du gjøre det samme på bilder. Fotografer på samme sted og med samme bakgrunn, juster S/Tv for hver bil som kommer og sjekk forskjellen.

Et ekte hjem trenger bilder på veggen